fredag 25. mai 2012

Med grillkylling i sekken... Forglemmegei!



En av menneskets aller beste egenskaper må vel være evnen til å glemme? En helt fantastisk egenskap! Kvinner glemmer utrolig nok gang på gang at det er en smule ubekvemt å føde, mens mannfolk til stadighet glemmer hvor uendelig vondt det er å være fyllasyk...

Og hadde vi ikke innehatt denne unike fabelaktige evnen til å glemme, ville verden høyst sannsynlig utelukkende bestått av bortskjemte enebarn... Mens Martini Bianco på sin side kunne begrenset seg til å produsere ca 7 milliarder flasker, 1 flaske til hver av jordens innbyggere. Det ville antageligvis holdt i laaaaange baner!!!


Nei vi skal prise oss lykkelig for at vi er mestere i forglemmelse, fortrengelse og undertrykkelse! Eneste ulempen er at vi til stadighet gjenopplever gamle sure tabber... Blomsterstjernen ble for eksempel denne uken hardt rammet av en tidligere forglemmelse! Han hadde helt glemt en svært ubekvem erfaring fra i fjor og gjentok derfor likegodt bragden en gang til... Ja slik den antageligvis glemmes og gjentas til neste år og årene etter der igjen...

Det hadde seg nemlig sånn at da sommeren plutselig brå-våknet på søndag og temperaturen gikk fra -8 kuldegrader til 24 varmegrader nærmest i løpet av et døgn, ja da kunne konemor endelig dra frem sommermiddagmenyene! Bort med vossakorv, kjøttkaker og pinnekjøtt! Frem med grillmat, reker og lette sommersalater!


Et av sommerens sikreste middagskort i Blomsterstjerneland er kyllingsalat! Mmmmm. Deilig og enkelt. Vi blander bare i hop det vi måtte ha av friske grønnsaker, koker opp noen egg, lager et par dressinger, smører noen loffskiver og vips er vi i gang! Vel... Vi trenger jo også kylling, grillkylling, rykende varm grillkylling!

I år som i fjor, og som året før der igjen ble det Blomsterstjernens oppgave å handle med seg hjem det glovarme fjærkreet... Det var bare til å stikke rett innom Meny på hjemveien, putte den brennhete hønen i sekken og sykle det remmer og tøy kunne holde. På den måten ville kyllingen fremdeles ha en god lunk når middagen skulle serveres.


En utmerket plan! I utgangspunktet... Ja om man ser bort fra den ulempen som inntrer når glovarm kylling i ryggsekken sammentreffer med uaklimatisert Blomsterstjerne i tettsittende dongeribukse syklende opp noen av verdens bratteste sykkelbakker!!!

I 24 tropevarme grader pustes og preses det opp en 74 graders endeløs bakkeprofil, i en svimlende treg fart opp mot herligheten; det forgjettede Blomsterstjerneland! Den tettsittende uventilerte dongeribuksen kleber som Aralditt, sykkelhjelmens svettebånd oversvømmes som en Nederlandsk dam ved springflo og på ryggen har man en liten mini-peis som knitrer og ulmer slik kun grillkyllinger kan...


Helt fra byen og hjem til Landås' nordre østkant renner det nå en ny bekk av svette i strie strømmer! Rådvill laks og ørret vandrer i Blomsterstjernens portable vannfall. Det er da, akkurat da, et ørlite Deja-Vu intreffer... Har vi ikke opplevd dette før? Det demret noe langt bak i hodet om at man en gang hadde sverget på at dette aldri skulle gjenta seg?!? Burde vi ikke lært? Joda... "Same procedure as last year, same procedure as next year"...

En avmagret, dehydrert og uthungret Blomsterstjerne kom seg likevel helskinnet hjem til slutt. Godt og vel 200 gram lettere og med en kroppstemperatur på et par og førti grader. For som vi vet..(?) Energi kan verken oppstå eller forsvinne... Den vandrer bare over i andre former. Kyllingen var iskald, Blomsterstjernen var glovarm!!!


Men middagen smakte likevel aldeles fortreffelig i sitt kompaniskap med nyutsprunget heggelukt og gnistrende solstek på en av verdens bratteste tomter... Og det gjør den like sikkert i 2013, 2014 og 2015.


En svett helg ønskes fra,




P.S. Kjære konemor. Kan du minne meg på å ikke gå i samme fellen neste år? Dersom du husker det...


fredag 18. mai 2012

Rødt is the new Rosa?


Ja ikke misforstå! Jeg mener ikke at rødt kommer til å overta hegemoniet til rosa... Nei slapp helt av! Pikerommene kommer til å forbli rosa til evig tid, jentemoten like så. Men jeg registrerer likevel en dragning mot rødt i blomsterverden. Ihvertfall på papiret...

Her i høst var jo Blomsterstjernen så alt for sen med å handle tulipanløk. Det eneste nettbutikkene hadde igjen av gjenblomstrende varianter var noen såkalte "røde" tulipaner ved navn Halcro... Høres mer ut som en båt spør du meg? "Halcro 28"..?

"Halcro 28" - en tulipan eller en 28 fots halvplaner med marsjfart 16 knop?

Jaja. Det var vel ikke annen råd enn å handle inn en 60 stykk for å prøve ut? Men konemor gikk snarlig i harnisk da hun fikk nyss i ryktene om røde tulipaner i det tidligere så pastellpregede tørrmursbedet...

Vil eventuelle rødhuder bli kjeppjaget ut av bedet?

Med klump i halsen plantet husmannen likevel ut sine 60 risikable kjøp, vel vitende om at ekteskapet nok ville ryke dersom rosene ikke matchet... Han bad til lavere makter om at tulipanene ikke ville være fullt så røde som på bildet, og i hvert fall ikke inneholde spor av flammerød/orangerød kulør...

Sjokket/gleden var derfor grassal både hos mannen og damen i Blomsterstjerneland! De nyinnkjøpte tulipanene viste seg nemlig å stå opp i en deilig frekk mørkerosa mundur! Kanskje også med islett av lilla? Og laaaangt fra rødt! Ihvertfall sett med maske-øyne!?!

Rød? Rosa? Lilla? Gul?

Egentlig var jo dette en typisk vinn-vinn situasjon!?! Man skal vel ikke klage når man får bedre resultat enn forventet? Eller skal man det? Og det beste av alt er at man fremdeles kan vandre fritt rundt i hagen vel vitende om at man er godt gift! 

Det er jo heller ikke første gangen at rødt egentlig viser seg å være rosa. Som kjent er jo Blomsterstjernen svært glad i sine hjertebarn, hageputene! Og ynglingen over alle ynglinger går under navnet "Red Carpet", men også den fremtoner i en frekk rosakulør!

"Red Carpet" - Rød eller rosa?

Stort bedre er det vel ikke for de såkalte "blå" variantene heller. I 99 av 100 tilfeller viser jo disse blåskollingene seg i praksis å være lilla! Bare se på mine "blå" hageputer...

"Blue Carpet" - Blå eller lilla?

Men når alt kommer til alt er man i Blomsterstjerneland heldigvis langt mer glad i de duse livsglade kusinene lilla og rosa enn hardhausene og arbeidshestene blått og rødt! Vel og merke alt til sin tid! Syttende mai og julefeiring er unntakene...

Rød tulipan på en seng av røde hageputer?!?

Det er i grunnen svært så fristende å handle inn et knippe orange blomster!?! Ja i håp om at de egentlig er aprikosfarget? Eller hva med brune? De kan jo vise seg å være beige eller kaffe latté?

Finnes det noen der ute som har et nøyaktig matematisk svar på eksakt hvor en farge går fra den ene til den andre? Når er fargen blå? Når er den lilla? Når er den rosa? Når er den rød?

God helg alle sammen!

De beste hilsener,





P.S. Joda det er veldig dumt om syttende mai buketten viser seg å være i fargene rosa, caffe latte og lilla... FRYKTELIG DUMT!





fredag 11. mai 2012

"Revival of the fittest"


Blomsterstjernen er ikke som andre frø-såere... Nei langt derifra! Ja ikke misforstå... Han er ikke bedre enn alle andre! Han er langt langt verre!!! La meg bare gi et eksempel. Dersom han kjøper en pakke med la oss si 250 frø, ja så planter han SAMTLIGE 250 frø!!! Han nøyer seg ikke med de 8-10 frø som strengt tatt er nødvendig for å dekke sitt behov... NEI!!! ALT MÅ DYRKES!!! RUBBEL OG BIT!

Alt skal såes! Samtlige frø! ALT!!!

Og deretter forsakes... I starten er det jo en ren fryd! Frøspirene spretter opp i hopetall og fyller ut hver minste kvadrat nanometer av spirekassene. Som et deilig vårgrønt vegg-til-vegg teppe på kjøkkenbenken! Men så snart teppet vokser seg til og begynner å minne mer om en spygrønn langhåret og svaiende saueskinnsfell, ja da kommer utfordringene... i hopetall.

Hvem gidder vel å prikle 250 småspirer som har viklet seg totalt inn i hverandre? Ikke Blomsterstjernen ihvertfall! Og hvem gidder vel å gradvis akklimatisere spirene via en 8-ukers inn og ut kur frem og tilbake mellom iskald altan og glovarm kjøkkenbenk? Ikke Blomsterstjernen ihvertfall!

Saueskinn i måneskinn

Bøss som det er setter han bare hele "saueskinnsfellen" ut i vanføre! Badang!!! Rett ut på altanen! For godt! Frøspirene må lære seg å overleve "the hard way". Blomsterstjernen sverger nemlig til "survival of the fittest"-metoden. Naturens egen "priklemetode". Er han heldig overlever 40-50 av spirene! Er han mindre heldig overlever 7-8. Mens andre ganger dauer samtlige 250...

Sommerfugler i vinterland

Dere husker kanskje de nydelige "sommerfuglene" Blomsterstjernen hadde i spirekassene for en måneds tid siden? Ipomoea? SAMTLIGE DØDE!!! Ikke en eneste var "fit for fight"! Han hadde dog lenge et ørlite håp om at 2-3 av spirene ville overleve, men neida... Siste ukes kuldeperiode tok knekken på siste rest av håp! Og tror du Blomsterstjernen prøvde å gjøre noe for å redde stakkar'ne?  Neida. Han bare sto der på sidelinjen og krysset fingrene!

Her blir det liv! Rai, rai!!!


Sånn er det når man sverger til "Survival of the fittest"-prinsippet... Naturen må gå sin gang! Det var rett og slett ikke meningen at disse blomstene skulle klare seg i en av verdens bratteste hager...

Andre ganger går det heldigvis langt bedre! De 7-8 hageputene (aubrieta) som overlevde den beinharde overlevelses-testen for 3 år siden blomstrer i beste velgående. Ingenting biter på dem! De er blitt noen knallharde typer! Brunsnegl, hoggorm og hvithai føyses vekk ved første forsøk!

"Hvithaiens skrekk"! Aubrieta...

Men til tross for sin hardhet har Blomsterstjernen alltid et ørlite håp om "revival of the fittest"..! Kan det likevel være at en av de tilsynelatende døde spirene står opp fra de døde? Det har hendt før...

Ipomoea!!! Vivindel! Morgenherlighet! Vis hva dere er gode for!!! Stå opp! Revive!!!


God helg ønskes fra,




P.S. Rosebuskene som bragte så uendelig mye fortvilelse forrige uke ser likevel ut til å ha klart seg på tynn lut og iskaldt vann! De har bestått overlevelses-testen og vil leve lenge og vel i Blomsterstjerneland!



fredag 4. mai 2012

Mannen som prioriterte familie fremfor roser...


Er det ikke typisk?!? Nei egentlig ikke... 

I ukevis har Blomsterstjernen gått rundt og ventet på at postmannen skulle komme med de nettbestilte barrots-rosene. Men hver dag har skuffelsen vært like stor. Ikke en eneste blomst å spore, bare regninger og reklame! Men når det er sagt, er kanskje Blomsterstjernen en av svært få under 70 år som faktisk liker å få reklame i posten! Han leser dem fra perm til perm! Alltid noe gøy fra Byggmakker, alltid noe godt fra Bergene!

Men det er en helt annen historie! Tilbake til rosebuskene... Som noen kanskje husker hadde Blomsterstjernen voldsomme kvaler i sitt stupbratte oldefarsbed forrige sesong? Høyreiste revebjeller, svaiende lupiner og gigantiske riddersporer i 90 graders terreng var slettes ingen god kombinasjon... Han grublet derfor ustanselig på hvordan han i all verden skulle løse denne utfordringen.


Tilslutt kom han frem til den tilsynelatende geniale idé om å plante robuste, stive, men vakre rosebusker i bedet. Tanken var at disse da skulle kunne fungere som et klatrestativ for de høyreiste samtidig som de er dekorative og godluktende innslag i bedet. Ganske enkelt genialt?!?

Som alltid hadde Blomsterstjernen et knippe svært strenge kriterier for hvilke rosebusker som skulle få være med på leken. Og etter samtale med Roseexperten kom man frem til at Ghita Renaissance ville være perfekt! Gammelrosa, passe høy, passe robust, intens duftende og med sammenhengende blomstring sesongen gjennom! Tre eksemplar ble bestilt med lynets hastighet. Nå gjaldt det med andre ord bare å få dem i hus, ja så ville herligheten åpenbare seg... 

Ghita Renaissance (bilde lånt fra Rosehaven)
Postkassen ble sjekket hver bidige time, mailen ble sjekket non-stop, men absolutt ingen tegn til rosebusker å spore! Blomsterstjernen hadde nærmest gitt opp håpet. Kanskje var han havnet i svarteboken? Eller i glemmeboken?  Hvorfor skulle egentlig en ekspert ta seg bryet verdt med å sende 3 skarve barrots-roser helt til Bergen? Experten kunne jo ikke vite at det var en stjerne han hadde med å gjøre?!? 

Men så en vakker fredag... Akkurat da bilen sto fullpakket for en deilig langhelg på hytten med klutsjen halveis inne og med Blomsterstjernefamilien gnagende på hver sin fastfood-fiskekake for ultrarask avgang. Ja akkurat da kom man på at vi kanskje måtte sjekke postkassen før vi dro? Typisk!!! Typisk!!! Der lå hentelappen til barrotsrosene!!!

Her var alt timet ned til minste lille detalj for så rask og knirkefri hyttetransport som mulig, og så står man plutselig der med en hentelapp på varer som hentes sporenstreks og som antageligvis plantes ut sporenstreks... Og ikke nok med det. Blomsterstjernens søster, svoger og verpesyke nevøer satt like parat i sin egen bil, med kurs for samme hytte...

Hytten! - Kun 2 timer unna (ja dersom man prioriterte familieliv...)

Heldigvis går blomst og hage fremfor alt annet!?! Alt annet vike! Med klampen i bånn satte man derfor kursen for Lindvik Dagligvare for å snappe opp rosebuskene nærmest i farten! Asfalten krøllet seg oppover Landåsveien på returen. Det luktet svidd gummi over hele Bergensdalen! Men posten frem!!! Og det raskt!

Men før vi visste ord av det satt vi i dødens posisjon! Vi hadde blitt malt inn i et hjørne! I følge barrots-oppskriften måtte rosene minst stå 4 timer i vann før utplanting, men kunne dog til nød stå i vann natten over!?! Jammen!?! Vi hadde jo verken tid til å vente 4 timer eller sjanse til å rekke hjem fra hytten før om 4 dager!!! En hastig avgjørelse måtte taes! Et valg mellom liv eller død, familieidyll eller familiekatastrofe!

Alltid lekkert med en rosekvast dandert i sinkbøtte?

Blomsterstjernen bet seg hardt i leppen, lukket øynene og lot det stå til! Han røsket av plastikken rundt rosene, beholdt avispapiret, og stappet de forsmådde ned i en sinkbøtte fylt med sand. Han dynket dem deretter med en god dose vann og satte dem i skyggen. Han gråt noen modige mandige tårer og satte kursen bastant mot hytten, trøstespisende på en kald, våt fiskekake... Men både maten og opplevelsen skulle snart bli bedre! Langt bedre!

Tenk! Blomsterstjernen prioriterte dette fremfor hageliv!?! 

Heldigvis er han er en mester i å fortrenge! Ikke før han igjen var hjemme på trygg grunn 4 døgn senere kom han på de forlatte rosene... Munn mot munn og gjenopplivning ble utført. Røttene klippet og vannet på nytt.

Obduksjons-salen...

Tre store hull ble gravd i bratthenget og rosebuskene behørig plantet. Eneste ulempen var at det attpåtil var helligdag og at man var helt tom for ny hagejord... De allerede døende rosebuskene måtte derfor klare seg med gammel, mager, utslitt jord! Snakk om elendig behandling!!!

Eldgammel utmagret jord rundt halvdøde rosebusker! Kan det bli verre?!?

Noen som tror rosebuskene likevel har en sjanse til å gjenoppstå?
Er Blomsterstjernen en dårlig hagemann?
Burde han prioritert roser fremfor familie?

Mvh,




P.S. For første gang i historien har antageligvis en hagegal prioritert familie fremfor hage? "Parce que je la veux bien"!